Aan de Mirena spiraal 2
Mirena spiraal
 

Het is inmiddels bijna twee weken geleden dat ik de Mirena spiraal liet plaatsen. Wat was ik die dag zenuwachtig! Ik had natuurlijk al zeker honderd ervaringen van de plaatsing van zo’n spiraal van vrouwen die mij voor waren gegaan gelezen. Sommigen vonden het een peulenschil, anderen hadden nog nooit zoiets pijnlijks meegemaakt en moesten nog een half uur bijkomen op de behandeltafel omdat ze bijna van hun stokje gingen. Nu kunnen die verhalen je heel erg bang maken of juist overtuigen dat het helemaal niks voorstelt maar inmiddels weet ik ook wel dat je er eigenlijk weinig aan hebt. Je moet het gewoon zelf ervaren.

Ik las ook duizenden bevallingsverhalen en raakte ervan overtuigd dat het best zou lukken. Dat wij vrouwen er tenslotte op gemaakt waren. Kleine miscalculatie! Ook zo’n draaipoging bij een baby in stuitligging stelde niets voor. Een klein zetje was alles wat er nodig was. Boy was I wrong!

Maar er zijn dus echt vrouwen voor wie een bevalling goed te doen is en er zijn gevallen waarbij een baby in stuitligging echt maar een klein zetje nodig heeft. Je weet alleen niet van te voren hoe het bij jou zal zijn. Of je nou ervaringsverhalen leest of niet. Maar toch zal ik vertellen hoe het plaatsen bij mij ging.

Ik heb mijn Mirena bij de huisarts laten zetten. Hij legde me uit dat het het beste was om hem tijdens de menstruatie in te brengen omdat het dan het makkelijkst zou gaan. Dan is de baarmoedermond al een beetje open. Omdat mijn menstruatie sinds dat ik in het ziekenhuis heb gelegen niet helemaal regelmatig meer komt kon ik niet precies aangeven wanneer de afspraak voor plaatsing gemaakt moest worden. Uiteindelijk was ik dus niet ongesteld maar de huisarts verzekerde me dat het best zou lukken aangezien ik al eens vaginaal bevallen was. Ik vond dat trouwens best wel eng. Hij vertelde namelijk dat als hij de baarmoedermond niet in zou kunnen komen er geen spiraal geplaatst zou kunnen worden. Zou ik daar dus voor niks liggen en ging het hele feest niet door. Die bevalling was al 8,5 jaar geleden.. wie weet zat die boel wel al weer potdicht!

Maar goed ik mocht dus naar de apotheek. Voor zo’n beetje €143,- kreeg ik een grote doos mee waar de Mirena en het inbrengsysteem in zaten. Op de doos stond een afbeelding van de spiraal op ware grootte, inclusief draadjes was dit zo’n beetje zo groot als mijn wijsvinger. Ik liet de doos dicht omdat ik niet het risico wilde lopen dat er vuil bij zou komen. Later begreep ik dat ik de doos best open had mogen maken. Er zat namelijk nog een folder bij voor de “gebruiker” die dus voor mij bestemd was.

Een uurtje van te voren nam ik twee paracetamol, voor de zekerheid en toen was het tijd voor de plaatsing. Ik moest mijn onderkleding uit doen (Ja toch? Hij zei trek je schoenen en broek maar uit. Dat was inclusief onderbroek toch? Of moest ik die nog even aanhouden? Lijk ik een totale sloerie als ik daar ineens in mijn blote vagijn sta?) en op de behandeltafel plaats nemen. Toen kwamen de voetsteunen te voorschijn waar ik mijn voeten dus op moest zetten. Nu al? Of moet ik daar nog even mee wachten? Moet ik mijn knieën nog bij elkaar houden of kunnen die benen al uit elkaar!? Ja, ik weet dat het een dokter is en het maakt me ook eigenlijk geen moer uit dat hij zo naar binnen gaat lopen turen maar ik wil dit eigenlijk wel gewoon doen zoals het hoort, maar hoe horen dit soort dingen dan?

Toen kwam de eendenbek, het speculum, je kent hem! “Pers maar even” zei hij. Ik weet dus niet hoe dat moet, dus ik weet niet of het goed ging. Misschien deed ik het wel helemaal fout want het voelde niet fijn. Deed dat voorgaande keren ook zo’n pijn? Ik kon het me niet meer herinneren. Het ging aan de andere kant blijkbaar ook niet zo lekker want er moest nog een beetje geduwd en gedraaid worden. Blijkbaar ben ik gezegend met een gekantelde baarmoeder dus die baarmoedermond lag nog niet goed in beeld. Maar toen lukte het uiteindelijk wel. De dokter was erg vriendelijk en deed zijn best om me op mijn gemak te stellen, zo’n stap voor stap en alles uitleggen aanpak zeg maar. Ik snap dat wel, veel mensen vinden dat belangrijk. Maar toen dat speculum op zijn plek zat zei ik geloof ik iets van “Ram hem er maar snel in.”

Nou toen ging het dus gebeuren. “Even meten” zei hij, “dit kan gevoelig zijn!” Maar daar voelde ik dus amper wat van. En van het plaatsen zelf ook. Het ging heel erg snel.

Voor ik het wist kreeg ik een inlegkruisje in mijn hand gedrukt (“Het bloedt een beetje”) en mocht ik me weer aankleden. En ik voelde er helemaal niks meer van! Top!

Al die heisa was helemaal nergens voor nodig geweest, als ik had gewild had ik zo terug naar huis kunnen fietsen. Maar we hadden afgesproken dat Martijn mij op zou halen met de auto en dat deed hij dan ook. Ik had hem van te voren gewaarschuwd dat het best zo zou kunnen zijn dat ik de eerste dagen flink last zou hebben van krampen en bloedverlies. Voor dat laatste was ik wel een beetje bang omdat ik bloedverdunners slik. Ik heb echter helemaal geen krampen gehad en dat bloedverlies viel ook heel erg mee, het was heel weinig en na een dag of twee hield het op.

Tot dusver ben ik dan ook erg tevreden met de Mirena. Ik ben erg opgelucht dat het bloeden minimaal was en snel op hield; je hoort toch ook weleens van vrouwen die blijven bloeden. Of het daadwerkelijk de hoeveelheid verlies tijdens mijn menstruatie verminderd kan ik nog niet zeggen. Daarover zal ik later vast nog wel eens schrijven!

Wat is jouw ervaring met de Mirena spiraal?

Share Button

2 thoughts on “Aan de Mirena spiraal 2

  1. Roxanne says:

    Fijn dat de plaatsing, ondanks je gekantelde baarmoeder, je mee viel! Ik mag volgende week! (ik zou eigenlijk eerder gaan maar de huisarts belde me dat het wel erg snel na de bevalling was en dus verplaatsten we de afspraak 😉 )
    Lees ik het trouwens goed dat een mannelijke arts je spiraal geplaatst heeft? Bij mijn huisarts doen dat dus alleen de vrouwelijke artsen….
    Roxanne recente blogpost…Van liefde komt niets dan liefs….My Profile

  2. Pingback: Aan de Mirena spiraal 3 - Glim.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge