In de tuin 11
In de tuin
 

Het zit er weer op, de 100 Day Challenge waar ik voor het tweede jaar aan heb meegedaan op mijn instagram account inmijntuin. Wederom maakte en deelde ik iedere dag een foto van iets in de tuin en af en toe van een plant die binnen stond, honderd dagen lang. En ik moet zeggen; het ging me een stuk beter af dan vorig jaar. Het weer was naar mijn idee ook een stuk beter, vorig jaar verregende alles en rukte het slakkenleger continue uit om dat wat zich op hun pad bevond te vernietigen.

Het moestuinieren gaat me nu ook al wat beter af. Vorig jaar had ik eindeloos veel tomaten, al was dat pas later in het seizoen. Maar ze hadden zwarte plekken van binnen en we hebben ze daarom maar niet opgegeten. Dit jaar hebben we al wat radijsjes geproefd en een heerlijke komkommer. Mooi om te zien dat een plant ineens zo’n grote vrucht kan produceren. Ook heb ik de rucola in een bak voor het raam gezet. Zo hoefde ik niet bang te zijn dat er (te veel) beestjes op kwamen. Hier heb ik ook al een portie van gegeten.

In de tuin
 

Ik heb me er maar bij neergelegd dat ik rekening zal moeten houden met het genoemde leger aan slakken dat zich in mijn tuin bevindt. Soms zie ik ze na een regenbui weleens kruipen (glijden? Hoe heet dat?) en dan verbaas ik me erover hoe groot ze eigenlijk zijn. Volgens mij heb ik een gemuteerde soort hier hoor want het is echt niet normaal. Minstens zo groot als het stuk van mijn pols naar het topje van mijn middelvinger en ik heb echt geen kleine handen. Ze hebben overigens lak aan alle gebroken schelpen die ik om mijn plantjes heb gelegd om ze op afstand te houden.

Zo had ik een flinke bak basilicum gekweekt in een bak in de vensterbank. Uiteindelijk was ik het zat en heb ik het toch in de tuin geplant. Een dag later zag de boel er al triestig uit en na een week stonden er enkel nog wat steeltjes. Alleen planten met harde blaadjes overleven het. De bieslook groeit als een tierelier en ook de lavendel en tijm van vorig jaar zijn helemaal opgebloeid.

Aan het begin van het voorjaar heb ik een aardbeienplant gekocht. Helaas zaten er al snel rupsen in. Ik had er een hard hoofd in maar hij is toch aardig hersteld. Hij is echter bezig met het vormen van nieuwe uitlopers en er zit dus nog geen bloem aan, laat staan een aardbei! Ik heb een nieuwe bloembak in elkaar gefrutseld en hij staat nu achterin de tuin. Wellicht gebeurt er nog wat en anders zien we wel hoe hij de winter doorkomt.

In de tuin
de clematis
 

Ik ben dit jaar ook voor bloemen gegaan, terwijl die me de voorgaande jaren veel minder aanspraken. Ik zag vorig jaar namelijk een mooie passiebloem in de buurt en vond hem er zo exotisch uitzien dat ik die toch ook wel in mijn tuin wilde hebben. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik ze – voor nog geen 3 euro – gewoon bij mijn eigen Aldi zag staan. Ik kocht er ook nog een diep paarse clematis bij. Beide planten zijn goed gegroeid. De clematis draagt inmiddels al veel bloemen maar bij de passiebloem heb ik helaas nog geen knoppen kunnen ontdekken.

Dankzij de moestuin actie van Albert Heijn heb ik flink wat juffertjes in het groen in mijn tuin staan. Ik kende het plantje niet maar wat geeft het mooie bloemen! En de bijen zijn er dol op. Ik heb er inmiddels alweer wat zaadjes uit kunnen halen voor volgend jaar. Leuk! Voor de mensen met net zoveel plantenkennis als ik; je ziet het juffertje op de foto bovenaan deze blogpost.

In de tuin
onze komkommer
 

Ook het insectenhotel dat ik begin dit jaar bij Action kocht doet goede zaken. Er resideert al maanden een spin in. Laatst zag ik zelfs zijn vervelling hangen. Ook hebben er wat bijen een kamertje in beslag genomen. Ik weet nu waar het gezegde “bezige bij” vandaan komt! Die diertjes werken hard! Ze waren er dagen achtereen mee bezig.

Hoe gaat het in jouw tuin? Heb jij nog wat geoogst van je AH moestuintjes?

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge