MC 2016 Week 2: Gepikt van Pinterest
steen experiment
 

Jeetje wat gaat het snel! Voor je het weet zit de eerste echte vakantieweek er al weer op! En dus zijn we aangekomen bij de tweede uitdaging van de Mama Challenge. Deze week gingen we aan de slag met de opdracht Gepikt van Pinterest. Dat kan natuurlijk van alles zijn dus dat was makkelijk!

Wij kozen een erg simpel experiment uit dat we graag eens wilden uitproberen. Het bleek Casper verrassend lang te boeien. Ik las hier over een Rock Testing Experiment. Met behulp van azijn kun je er achter komen of er kalk in je steen zit. Dit is bijvoorbeeld handig om te weten wanneer je stenen in je aquarium wilt plaatsen. Omdat de kalksteen oplost in water wordt het water troebel en beïnvloed dit de waterwaarden. Maar het is vooral gewoon leuk om te zien hoe de verschillende stenen op het azijnbad reageren.

Kalksteen is sedimentair gesteente dat ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. – Wikipedia

Futureland
 

In februari bezochten wij het strand van de Tweede Maasvlakte en namen we daar wat stenen mee, nog een gek steenachtig ding met schelpen eraan vast en een stuk oud hout dat ook uit zee was gekomen. Deze besloten we te gaan gebruiken voor ons experiment. Verder gebruikten we dus (schoonmaak)azijn en een brede vaas.

steen experiment
 

De platte stenen borrelden amper. Het rare schelp-ding borrelde wel goed, zie je die bubbels bij de pijl op de afbeelding hierboven? Ook begon het direct op te lossen en maakte het het water troebel.

steen experiment
 

Omdat we het stuk hout toch ook erbij hadden liggen mocht het ook in het azijnbad. En ja dit borrelde ook flink! Het sediment op de bodem van de vaas is nog van de steen.

steen experiment
 

De truc met het glas water

Omdat het zo’n makkelijk kort experiment was (zonder veel troep) en Casper er zo positief op reageerde besloten we ook nog een trucje uit te proberen wat we juist bij het programma Studio Snugger hadden gezien, namelijk dat met de pijl die van richting veranderd door middel van een glas water.

steen experiment
 

Hiervoor gebruikten we twee glazen waarvan één gevuld met water. Op het lege glas plakten we een afbeelding van een pijl. Onze pijl wees naar links, maar wanneer we het volle glas ervoor schoven wees hij pardoes naar rechts. Pure magie!

steen experiment
 

Kennen jullie nog leuke proefjes en experimenten om uit te proberen?

Share Button

2 thoughts on “MC 2016 Week 2: Gepikt van Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge