Vanaf Welke Leeftijd..? 1
I moustache you..
 

Joyce van Mamakletst.nl schreef laatst een blogje met als titel Je tablet als babysitter en dat inspireerde mij tot het schrijven van dit stukje. Bij Casper op school zijn er wel moeders die met babyfoon op het schoolplein staan wanneer zij hun oudere kroost ophalen. Mocht ik ooit een baby 2 krijgen dan zou dat sowieso geen optie zijn, daarvoor wonen we te ver van school. Wat ik toen we op de flat woonden wel eens deed is naar de brievenbus beneden racen wanneer Casper in zijn ledikantje lag te tukken. En ik heb één keer mijn fiets naar de fietsenmaker gebracht, die op 5 meter afstand van die flat zat dus. Hij sliep altijd vast, twee uur achter elkaar. Maar verder, nee, verder heb ik hem nooit alleen thuis gelaten.

Boodschappen

Nu viel het me laatst op dat een jongen van zeven die vorig schooljaar bij Casper in de klas zat al zelfstandig naar de bakker ging om brood te halen. Hij woont bij ons in de buurt en moet daarbij best een drukke weg over. Die weg zou Casper dan niet eens over moeten steken, maar ik vraag me toch serieus af of ik hem dat over een jaar al zou laten doen. Ook weet ik dat een ander kind uit zijn klas vorig jaar alleen op het plein voor de supermarkt bleef spelen wanneer zijn moeder boodschappen deed. En weer een ander koopt op zijn zesde al blikjes energiedrank bij de Aldi. Hmm.. ik moet er niet aan denken!

Buitenspelen

Vroeger dacht ik dat ik Casper nooit alleen zonder mobiele telefoon de deur uit zo laten gaan. En eigenlijk zou ik het nog steeds het liefst zo zien. Toch speelt hij nu vanaf ongeveer zijn vierde verjaardag regelmatig zonder continue ouderlijk toezicht buiten. Eerst mocht hij alleen in de straat maar na verloop van tijd ook om de hoek. Ik vind het er erg vanaf hangen met wie hij speelt. Er zitten kinderen bij waarvan ik denk; Liever niet! Blijf maar binnen! Daarmee wordt het namelijk altijd vechten en een poosje terug hadden ze hem “gevangen gehouden” in het speeltuintje. Nou dan is het snel klaar hoor. Klootjoekels. Gelukkig speelt hij nu graag met twee meiden van om de hoek, dan zie ik hem wel niet vanuit het raam, maar als er wat aan de hand is weet ik tenminste wel dat ik daar direct van op de hoogte wordt gebracht. Desondanks zit ik nooit op mijn gemak hoor als hij buiten is. Het is pure ellende!

Iets wat ik trouwens ook niet doe is Casper beneden laten als ik boven ga douchen. Hij vind het namelijk heerlijk om te rommelen en voor ik het weet zijn de keukenkastjes weer leeg getrokken en zijn er vreemde brouwsels “gekookt” Ik installeer hem dus liever op zijn bed met mijn laptop op zijn schoot zodat hij filmpjes kan kijken op YouTube.

Vanaf welke leeftijd vind jij dat kinderen alleen buiten kunnen spelen? En hoe zit dat met alleen thuisblijven of zelf een boodschap doen?

Share Button

3 thoughts on “Vanaf Welke Leeftijd..? 1

 1. Miranda says:

  In mijn oude woonplaats had ik het nog niet gedurfd. Hier kreeg Ella eind vorig jaar de vrijheid soms. Ik woon in een straat waar ze moeten oversteken, stukje lopen en waar ze links van hun een mega groot veld hebben midden in een woonwijk. En rechts in een woonwijk 2 andere speeltuinen en een basketbal veld. In die wijken wonen zoveel bekenden met en zonder kinderen dat de sociale controle groter is. Veel kinderen mogen hier al jong alleen naar buiten. Ik was er huiverig voor maar zelfs Sam gaat al met het groepje mee. Dat is hier zo anders als op veel andere plaatsen.

  Ella mocht tijdens mijn herstel 1x alleen naar school fietsen, dat is buiten die woonwijk. Maar alleen een boodschap of naar de voetbal dat mag dan weer niet.

  Ik had niet verwacht dat Ella deze vrijheid al aankon maar moet zeggen dat het heel goed gaat. Ook hebben wij duidelijke regels, is er een kindje niet thuis kom je eerst zeggen met je wie je dan bent.
  Miranda recente blogpost…Tuin inspiratie: TekstbordMy Profile

 2. Linda says:

  Een echte leeftijd weet ik niet, ligt aan het kind. Ik ben heel blij met een achtertuin, kan onze oudste lekker naar buiten en ik binnen bij de jongste. Zit ik wel op de bank voor het raam zodat uk haar kan blijven zien.
  Linda recente blogpost…Vlog: Dagje LilleMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge