Drie maanden stoma vrij!
Drie maanden stoma vrij!
 

Het is vandaag drie maanden geleden dat mijn stoma werd opgeheven. Zo snel als ik er aan gewend raakte dat ik er een had, zo snel is het ook weer gewoon geworden zonder. Tot een paar weken geleden had ik nog flink last van mijn buik, zo had ik nog steeds steken wanneer ik bijvoorbeeld hoestte, maar dat is nu gelukkig echt verleden tijd. Het is nog wel pijnlijk wanneer iemand (lees; een peuter of een kat) met zijn of haar volle gewicht op mijn buik staat, springt of drukt maar uit ervaring weet ik dat dit een normaal iets is en dat het langzaamaan heus wel minder zal worden. Ook zijn de littekens eindelijk helemaal geheeld. Op de plaats waar mijn stoma zat zat tot voorkort namelijk nog een korstje, maar ook dat is nu verdwenen.

Na het lezen van ervaringsverhalen van anderen was het mijn grootste zorg hoe het met de ontlasting zou gaan nadat mijn stoma zou zijn opgeheven. Ik was bang om incontinent te worden. Of dat ik ieder uur op het toilet zou moeten zitten, bang voor alle problemen die daarbij zouden komen kijken, zoals een kapotte huid maar ook het aan huis gebonden zijn. Tijdens de operaties in november 2016 is namelijk een groot gedeelte van mijn dikke darm weggehaald en in de dikke darm wordt ontlasting omgezet van een vloeibare massa naar de vorm die we normaal gesproken in de toiletpot zien. Gelukkig kan ik inmiddels zeggen dat dit beter gaat dan dat ik vooraf had durven hopen. Ik ga wel meerdere keren per dag naar het toilet maar zeker niet ieder uur en blijkbaar heb ik toch nog genoeg dikke darm over om er een acceptabele vorm van te maken.

Dat praten over ontlasting blijft een ding he, best gĂȘnant. En dat terwijl iedereen er mee te maken heeft.

Nu ik er aan terug denk was het hebben van een stoma toch best een ding. Mijn huid reageerde erg slecht op de plak. Het heeft dan ook zeker twee maanden geduurd voordat deze weer helemaal hersteld was. Vooral ’s nachts had ik last van lekkages en dit was best vermoeiend. Ik moest sowieso iedere nacht een keer of drie uit om mijn stomazakje te legen op het toilet en het kwam ook iedere week wel twee of drie keer voor dat ik ’s nachts wakker werd met lekkage waardoor ik regelmatig direct de douche in moest en sowieso mezelf en het bed moest verschonen.

Ik ben dus heel erg blij dat de operatie en het herstel ervan zo goed is verlopen! Als het goed is kom ik nu gewoon onder controle bij de maag darm lever arts. Uiteraard hoop ik dat de ziekte van Crohn heel lang rustig blijft en dat ik voorlopig geen nieuwe gekkigheid op mijn bordje geserveerd krijg. Ik voel me nu gewoon goed en kijk erg uit naar de zomer. De zonnige dagen van nu hebben me al erg goed gedaan. Ik ben namelijk wel erg moe, maar dat heb ik eigenlijk altijd al gehad, maar door het mooie weer krijg ik weer zin en motivatie om extra dingen te doen.

Afbeelding afkomstig van Pixabay

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge