5 x Wat ik stom vind aan het bloggen van nu
Wat ik stom vind aan het bloggen
 

Ik begon met bloggen toen het fenomeen nog in de kinderschoenen stond; in het magische jaar 2000 Zoals je wel zult begrijpen is er sindsdien een hele hoop veranderd. Bloggen begon als iets wat a. onbekend was en b. duidelijk iets voor sociaal achtergebleven nerds was. Maar inmiddels is het iets wat iedereen kent en door velen gedaan wordt. Toch denk ik wel eens mijmerend terug aan die goede oude tijd. Want wat ik zoal stom vind aan het bloggen van nu, zal ik hieronder uit de doeken doen.

1. Al dat gedoe om SEO (search engine optimization -> zoekmachine optimalisatie) Aan de ene kant voel ik me gedwongen om daar iets mee te doen, maar eigenlijk vind ik dat gewoon helemaal niet leuk. No follow links of juist do follow links.. ik wil gewoon zorgeloos wat links neer kunnen plempen zonder dat dat effect heeft op hoe hoog mijn blog op de lijst van Google staat.

2. Dat vrijwel niemand meer zijn eigen layouts in elkaar zet. Niet qua graphics en ook niet qua code. Toen ik begon met bloggen was er nog geen WordPress en waren er al helemaal geen WordPress plugins. Wanneer we wat aan ons blog wilden veranderen gingen we zelf de code te lijf. Het gaf enorm veel voldoening wanneer het lukte. Vervolgens gingen we onze code valideren bij de W3C Validator en zo haalden we de fouten eruit. Vol trots mochten we dan een icoontje van W3C op ons blog plaatsen zodat iedereen kon zien dat onze code gevalideerd -en dus juist was.

3. Dat alles draait om bezoekers en “groeien” Bloggers claimen vaak voor hun bezoekers te schrijven. Ik vind dat vaak overdreven en egocentrisch klinken; alsof er niet nog miljoenen andere bloggers online te vinden zijn waar lezers hun gram kunnen halen. Bloggen doe je voor jezelf; omdat je het fijn vindt om te schrijven, de aandacht wilt hebben of er geld aan wilt verdienen.

4. Dat het heel mainstream is geworden en niet meer anoniem. Vroeger kon ik klagen over de buurman of familieleden zonder dat ik een blad voor de mond hoefde te nemen. De kans dat zij het ooit zouden lezen was namelijk nihil. Tegenwoordig weet iedereen dàt en waar ik blog en blogt met mij de helft van de wereldbevolking. Vroeger was ik gewoon een freak omdat ik dagenlang online vertoefde.

5. Maar waar ik me waarschijnlijk nog het meeste aan stoor zijn die perfecte plaatjes die iedereen schetst.. OMDAT HET SCOORT. Men kan geen genoeg krijgen van de perfecte meisjes met de perfecte relaties, wonend in de perfecte brandschone VT wonen huisjes (vaak in Amsterdam) met de perfecte ontbijtjes, vriendinnetjes, huisdieren, kinderen die er altijd keurig uit zien en de laatste modecollecties dragen van dure merken. Kinderen die nooit lastig zijn dus en vanaf dag één doorslapen. Girlbosses die alles met gemak combineren, met energie voor tien en perfecte Instagram feeds. Het spreekt blijkbaar erg aan. Maar mij niet hoor, ik krijg daar kippenvel en braakneigingen van.

Wat stoort jou aan het bloggen van nu?

De bovenste afbeelding is afkomstig van Pixabay

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge