Verwende mensen
Verwende mensen
 

Vroeger werd je gewoon timmerman, mijnwerker of schilder, net als je vader. En was je een meisje dan werd het huisvrouw of dienstmeid. Veel meer keuze was er niet. Met veel mazzel woonde je in een huurhuisje en anders in een kamertje bij pa en ma want er was woningnood. En na de basisschool deed je misschien nog een paar jaar ambacht- of huishoudschool. Tegenwoordig is dat voor bijna iedereen heel anders. Er is een overvloed aan studies waar je uit kunt kiezen en iedereen koopt zo snel mogelijk een eigen woning; in het begin nog een appartementje maar na een paar jaar toch echt een eengezinswoning met tuin. Vrijwel iedere volwassene heeft zijn eigen auto en als je niet drie keer per jaar op vakantie kan verkeer je in zwaar weer.
Read more

Share Button
Drie maanden stoma vrij!
Drie maanden stoma vrij!
 

Het is vandaag drie maanden geleden dat mijn stoma werd opgeheven. Zo snel als ik er aan gewend raakte dat ik er een had, zo snel is het ook weer gewoon geworden zonder. Tot een paar weken geleden had ik nog flink last van mijn buik, zo had ik nog steeds steken wanneer ik bijvoorbeeld hoestte, maar dat is nu gelukkig echt verleden tijd. Het is nog wel pijnlijk wanneer iemand (lees; een peuter of een kat) met zijn of haar volle gewicht op mijn buik staat, springt of drukt maar uit ervaring weet ik dat dit een normaal iets is en dat het langzaamaan heus wel minder zal worden. Ook zijn de littekens eindelijk helemaal geheeld. Op de plaats waar mijn stoma zat zat tot voorkort namelijk nog een korstje, maar ook dat is nu verdwenen.
Read more

Share Button
Na de operatie
operatie
 

De vorige keer schreef ik over de operatie waarbij mijn ileostoma is opgeheven. Het is inmiddels twee weken geleden dat ik geopereerd ben en hoe het sindsdien is verlopen zal ik in deze blogpost uit de doeken doen. Het nadeel van over iets schrijven wat twee weken geleden is gebeurd terwijl je toen best wel dik onder de pijnstilling zat is dat je je niet alles meer feilloos voor de geest kan halen. Maar ik zal proberen er zo’n accuraat mogelijk verhaal van te maken.
Read more

Share Button
En toen was het ineens d-day (voor mij dan toch!)
operatie
 

Dertien dagen geleden was het ineens zover; ik had de mevrouw van de opnameplanning aan de lijn en ze vertelde me dat de datum voor de operatie voor het opheffen van mijn ileostoma bekend was. Ik mocht me op 22 januari om kwart over tien ’s ochtends nuchter melden in de centrale hal van het ziekenhuis. Half in shock noteerde ik de datum en bedankte haar. Men had me verteld dat ik de datum een week van te voren door zou krijgen maar in plaats daarvan had ik nu nog drie en halve dag om alles voor te bereiden. Eigenlijk wilde ik heel hard wegrennen, maar ik was er te moe voor dus ik besloot maar te berusten in mijn lot.
Read more

Share Button
Wat ik doe wanneer ik een opkikker nodig heb
blue monday
 

Het is vandaag blue monday; de meest depressieve dag van het jaar. Het weer is koud en de dagen zijn donker, veel goede voornemens zijn alweer gesneuveld, de feestperiode ligt alweer een tijdje achter ons en de heerlijk zomer is nog veel te ver weg. Geen wonder dat veel mensen zich door de dagen heen moeten worstelen. Het leek me dan ook een prima dag om juist vandaag eens te delen wat ik doe wanneer ik een opkikker nodig heb.
Read more

Share Button
De Crohnieken
De Crohnieken
 

Ik wilde weer eens wat schrijven over mijn lichamelijke situatie. Omdat ik vermoed dat dat in de toekomst nog wel vaker gaat gebeuren heb ik er maar alvast een naam bij bedacht. Omdat dit alles veroorzaakt is door de ziekte van Crohn vond ik De Crohnieken wel passend. De laatste keer dat ik hierover schreef was in september toen ik net mijn eerste darmonderzoek en de preoperatieve screening achter de rug had. Ik vertelde toen dat ik in januari mijn stoma op wilde laten heffen. Dat leek toen nog heel ver weg! Maar inmiddels zitten we dus alweer bijna halverwege deze maand. Van de chirurg hoorde ik dat ik een week voor de operatie de datum door zou krijgen. Stiekem hoopte ik dat het nu al gebeurd zou zijn. Helaas heb ik op het moment van schrijven nog steeds geen bericht gehad.
Read more

Share Button